Viby Centrets butikker

Under overskriften ”20 specialbutikker samt supermarkeder” fortæller Demokraten følgende i anledning af indvielsen i 1970:

”Viby Centret er delt i tre sektioner, hvoraf Hotel Mercur blev indviet i begyndelsen af 1968. Mens hotellet har et etageareal på 8.000 kvadratmeter, dækker den øvrige del af centret et areal på omkring 12.000 kvadratmeter. Kontorhuset ud mod Skanderborgvej blev taget i brug af Den Danske Provinsbank, Viby Postkontor og Århus Amt, som beslaglægger de øverste etager.

Af forretningerne i centret er Kvickly og Føtex de to største, og de råder tilsammen over 2.600 kvadratmeter. Repræsenteret i centret er endvidere en snes specialforretninger omfattende: 1. Kiosk. 2. Apotek. 3. Blomster og gaveartikler. 4. Sygekassernes Optik. 5. Lædervarer. 6. Fotoforretning. 7. Guld- og sølvvarer. 8. Herremagasin. 9. Gardiner. 10. Skoforretning. 11. Frugt og grønt. 12. Isenkramvarer. 13. Konfekture. 14. Kjoler. 15. Legetøj og parfumeri. 16. Radio og TV.

Dertil kommer fire endnu ikke udlejede forretninger, der foreløbig anvendes som udstillingsarealer.”

Ser man på rækken af forretninger og de tilhørende annoncer, kan mange umiddelbart genkendes i 2005: Mercurkiosken, Viby Apotek, Fotomatic, Lønskov (nu med et ”Mr.” i logoet), Maibom (sko) og Føtex, mens andre har skiftet navn: Sygekassernes Optik er blevet til Synoptik, Importøren er efter at have heddet Difa Isenkram, Imerco og Inspiration for nylig kommet til at hedde ”Kop og kande” og Jens Ole Thomsen – radio og fjernesyn – hedder nu Expert.

Nogle af butikkerne eksisterer ikke mere: Kokholm Gardiner, Hantas Lædervarer, Skildpadden og Viby Blomster. Parfume og legetøj eksisterer heller ikke, men leg er repræsenteret ved legetøjsforretningen Buddy og parfume ved Matas. Af varegrupper, der ikke var repræsenteret i 1970, men i 2005, kan nævnes en boghandel (Bog & ide), en sportsforretning (Sportsmaster), en vinhandel (Vinspecialisten) og en børnetøjsforretning (Børnekompagniet). Endelig er der nu hele to cafeer, Cafe Jason, lige ved indgangsdøren fra pladsen og Viby Cafeen på 1. sal.

Omtalen af butikkerne skal rundes af med at nævne tøjbutikkerne. I 1970 var der som oven for nævnt nr. 8. Herremagasin og 14. Kjoler. ”Herremagasin” var Lønskov, der nu er udvidet med en forretning mere ”Blue note compagny”, og ”Kjoler” var Koch Petersen – tøj til mor og datter. Denne forretning har haft forskellige navne. Nu hedder den Center-Mode, men hertil kommer, at damekonfektion nu omfatter butikkerne: ”Larsen”, ”Mikkel” og ”Redgreen” samt sidste skud på stammen ”Luckey”, der forhandler tøj i store størrelser.

Der skete en rokade af butikkerne og en udvidelse af butiksarealet i slutningen af 1994, hvor Hotel Mercurs festsal, bodega og kælderlokale blev nedlagt, og området blev inddraget til butikker, og netop nu er Føtex og Superbrugsen blevet lagt sammen til et stort supermarked. Der sker således hele tiden ændringer i Viby Centret.

I dag (september 2021) er der i Viby Centret specialbutikker og services med følgende lejere:

Mappstore, Hr. og Fru. Tatoo, Imerco, Føtex, Normal, Apotek, Maibom Eurowalk, Pølseboden, Zleep Hotel Aarhus (tidl. hotel Mercur), JJFisk, KM Mode, Fysioterapi, Center Mode, Brdr Schmidt Vinhandel, Blue Note, Danske Bank, Xtreme Tanning, Synoptik, Sportsmaster, Phonos, Viby Cenret lægerne, Thaimassage, Mercur kiosk, Øre – Næse og Halslæge ved Dorthe Kjær, Matas, Juul Smykker, Advokatfirma Isaksen & Nomanni, Mr. Lønskov, Tommy Hilfiger, Post Danmark, Tandlægerne, Asia Restaurant, Yami Sushi Restaurant og Take Away, The Burger Concept, Form & Styrke.

De viste billeder er fra julen 1973, hvor man ser mod nord og syd i Centret.

B101007
B101006